Historik

När jag var tretton år fick jag en bok om Diamanter av mina föräldrar. Jag läste aldrig boken, tittade bara på bilderna och tyckte stenarna och smyckena var underbart vackra. Det var där och då min karriär som Guldsmed tog sin början…

1986 började jag min Guldsmeds-utbildning i Mjölby.
Efter skolan jobbade jag hos flera olika guldsmeder i Sverige fram till 2005, då jag startade min egen lilla verkstad, i Sunne.

När jag startade min verkstad bestämde jag mig för att bara göra handgjorda smycken. Jag hade prövat på masstillverkning på mina tidigare arbetsplatser och kommit fram till att det inte var något för mig.

Nu hjälper jag Guldsmedsbutiker runt om i landet med Omarbetningar, Juvelsinfattningar och Reparationer.
När jag får tid över designar och tillverkar jag mina egna smycken.

Helst av allt arbetar jag med att formge guld och juvelsmycken. Då alla mina smycken är handgjorda – kan jag anpassa dem efter dina önskemål eller idéer, eller så att de passar ihop med din förlovningsring.

Eftersom jag vill koncentrera mig på mitt skapande så har jag ingen butik, det tar för mycket tid, jag säljer mina smycken här, på min hemsida och i några få utvalda Guldsmedsbutiker runtom i Sverige.

Mästarbrev

Jag gjorde mina Mästarprover 1993. På den tiden behövde man ha varit i yrket i 7 år, ha gesällbrev och ha företag eller ha gått en ekonomikurs för att få sitt mästarbrev.

Jag och en kollega valde att göra Mästarprover direkt istället för Gesällprover, vilket inte var helt okomplicerat att få till.

Strax efter infördes obligatoriska Mästarprover, vilket ledde till en kraftig nedgång på antalet guldsmeder som tog Mästarbrev.
För något år sedan blev det nya regler igen, nu krävs att man har ett Gesällbrev samt varit yrkesverksam i minst 6 år. Dessutom krävs att man går Mästarutbildningen som är en bred företagarutbildning.

1994 fick jag äntligen mitt Mästarbrev efter åtskilliga ekonomikurser. Mina Mästarprover bestod av en Armring i galleriarbete fylld med Gröna Agatkulor som går att ta ur eller byta mot en annan färg och en Medaljong med galleri och en Agatcamé.

Stämplar

Guldsmycken som väger över 1 gram är obligatoriska att stämpla med ansvars-stämpel och finhalt-stämpel.

Sedan finns det ort-stämpel, år-stämpel, design-stämpel och GR-stämpel som är frivilliga att använda.
 
Vad stämplarna betyder:

Design-stämpel: Som det låter.
Ansvar-stämpel: Vilken verkstad eller guldsmed som har tillverkat smycket och därmed ansvarar för att guld eller silverhalten stämmer.
Ort-stämpel: Vilken ort som guldsmeden verkar i.
GR-Stämpel: Att smycket är handgjort av medlem i Guldsmedsmästarnas riksförbund.
Finhalt-stämpel: Vilken guld eller silverhalt smycket innehåller.
År-stämpel: Vilket år smycket är tillverkat

Mina stenar

Jag älskar färgstenar!

När jag ska göra ett nytt smycke av egen design utgår jag nästan alltid ifrån en färgsten. Helst ska de vara gröna eller blå men tillochmed rosa stenar går hem i mitt huvud.

Det är något med ljus/färgspelet i färgstenar som ger njutning för själen. Jag tror det är den själsliga njutningen som fick mig att börja arbeta med smycken från början, jag använder själv sällan smycken, att titta på dem på bild eller i verkligheten räcker för mig.

Turmaliner och Safirer är givna favoriter. Bägge stenarna finns i massor av färgskiftningar från blågrönt till rosa. Safirerna håller bättre men kostar lite mer än Turmalinerna som jag oftast tycker är finare.

Diamanter är populärt bland de flesta smyckesanvändare. Jag är ingen diamantfantast. För min del ser jag dem helst som något som framhäver vackra färgstenar.

När det kommer till alliansringar så är dock Diamanter det överlägset bästa valet av sten, tätt följd av Safir och Rubin. När man använder en ring varje dag så slits den, inte bara guldet utan även stenarna, därför är det bäst att ha en hård sten i alliansringar.

Jag köper diamanter från mestadels svenska grossister. Dessa har endast diamanter som är godkända av Kimberlyprocessen.

www.kimberleyprocess.com

Om mina bilder

Jag har hållit på med smyckesfotografering sedan filmrullarnas tid på nittiotalet. Det är inte så enkelt som man kan tro, många blanka ytor ger speglingar som man inte alltid vill ha, men dessa speglingar kan ibland även ge en helt ny dimension av smycket.

Alla mina bilder på hemsidan har jag fotat själv, men jag är först och främst guldsmed och inte fotograf, så har det blivit till skiftande kvalitet som synes.

De smycken du ser på bild på min hemsida finns eller har funnits på riktigt. Ofta stöter man på bilder av smycken på nätet som ser alldeles för perfekta ut. Dessa bilder är ofta skapade i ett CAD-program och då har smycket kanske inte ens existerat i verkligheten.

Miljö

Guldbrytning från gruvor hotar människors hälsa och skadar miljön. Det är inget jag kan stå för. Därför är allt det guld som jag använder återvunnet guld, men det går även att ta det ett steg längre.

Vi guldsmeder har hållit på sedan urminnes tider med både återbruk och återvinning av guld.

Det ligger i tiden med återbruk…

Att använda en befintlig gammal förlovningsring och göra något nytt av den med stämplar och ev. gravyr bibehållen ger ännu lite mindre påverkan på miljön än att rena guldet och smälta om det. Dessutom blir det billigare för dig om du använder ditt gamla guld och gör något nytt av det istället för att köpa nytt.

Sedan 2015 drivs min verkstad av min egenproducerade sol-el. När det är för mörkt för mina små solceller så köper jag el som är märkt med ”Bra Miljöval”. Då kommer elen endast från förnyelsebara källor som sol, vind och vattenkraft.

Guldsmedsmästarna

Idag står massproducerade smycken i lågprisutiker för ca 70% av
den svenska marknaden. Många guldsmeder arbetar enbart med att
reparera dessa smycken.

Även om behovet av guldsmeder har minskat och förutsättningarna
inte är de bästa, så finns det fortfarande många skickliga guldsmeder
som arbetar på traditionellt sätt med att tillverka Handgjorda kvalitets-
smycken.

De flesta av dessa guldsmeder är organiserade i Guldsmedsmästarnas
Riksförbund.

Jag är stolt över att ha blivit invald i Stockholms Guldsmedsmästar-
förening. Det finns även lokalföreningar i Göteborg och Skåne.